Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

Kalp damar hastalıkları hala tüm dünyada birinci ölüm sebebi. Bunlara yönelik tedaviler geliştirmek araştırmacıların ve bilim adamlarının en önemli hedeflerinden. Cerrahi girişimler de bu tedaviler içinde önemli bir yer tutuyor. Bugün anladığımız manada cerrahi tedavi seçenekleri bin dokuz yüz ellili yılların sonuna doğru yükseliyor ve altmışlı yıllarda vücud dışı dolaşım cihazlarının kullanıma girmesiyle ilk açık kalp ameliyatları başlıyor. Tıp sanatı teknolojik gelişmeyle birleşince kalp ve damar cerrahisi günümüze dek süren yüksek bir ivmeyle hayalleri zorluyor. Kalp akciğer nakli, vücud dışı-içi kalp ve dolaşım destek cihazları, yapay kalp, yapay kan, vücud ısısının 15-18 derecelere düşürüldüğü, tüm kanın rezervuarda toplandığı, dolaşımın durdurulduğu kansız ortamda kalp ve büyük damar ameliyatları… Diğer yanda ise büyük kesilerle ağır girişimlere ihtiyaç bırakmayan insan zekasının ileri teknolojiyle ifadesi damar içi kalp kapakçık müdahaleleri, damar içine yapay damar yerleştirme yöntemleri…

Tüm bu süreçler ülkemiz bilim camiası ve kalp damar cerrahları tarafından yakından izlenmiş, bu müdahaleler hemen hemen eş zamanlı olarak memleketimiz hastanelerinde de uygulanmış, açık kalp ameliyatlarına 1957 yılında başlanmış, 1960-65 yılları arasında o dönemde dünyada uygulanan hemen tüm doğumsal kalp hastalığı ameliyatlarının ilkleri dünyada 1960 yılında genel uygulamaya giren kalp kapakçıklarının yapay kapakçıklarla değiştirilmesi girişimleri gerçekleştirilmiştir. Hatta Avrupa’da ilk, üç kalp kapakçığının değiştirilmesi ameliyatı 20.04.1966 günü ülkemizde –o zamanki adı Haydarpaşa Göğüs Cerrahisi Merkezi- Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp Damar Sağlık Uygulama Araştırma Merkezi’nde başarılmıştır. Aralık 1967’de dünyadaki ilk kalp naklinden 1 yıl sonra Kasım 1968’de ülkemizde ilki Ankara’da diğeri İstanbul’da ard arda iki kalp nakli yapılmıştır. Günümüzün en yaygın ve popüler ameliyatı koroner baypas ülkemizde hemen hemen dünyayla eş zamanlı, 1972 yılında yine Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp Damar Sağlık Uygulama Araştırma Merkezi’nde başlamıştır.

 


Tarihçemiz

 

Dünyada Kalp Cerrahisi
? 1210-1288 (Şam-Kahire) İbn El Nefis Küçük kan dolaşımını bulmuş, kanın önce akciğerlere gittiğini, kalbin odacıkları arasında geçiş (Galen)olmadığını söylemiştir.
? 1386 – 1486 Donatello insan vücudu üzerinde disseksiyon yaptığı bilinen ilk sanatçıdır.
? 1452 – 1519 Leonardo da Vinci kalbe ve kalp kapakçıklarına ait ilk resimleri çizdi.
? 1522 Jacopo Berengario da Carpi (1470-1550) kalp kapakçıklarının tarifini yaptı.
? 1514 – 1564 Andreas Vesalius “mitral kapak” terimini ilk kez kullandı.
? 1666 Fabricius : “ Eğer kalp yaralanmışsa durum ümitsizdir. O halde her hangi bir tedavi denemesinde bulunmak gereksizdir.”
? 1715 Vieussens (Montpelier) mitral kapak hastalığının ilk patolojik ve semptomatik tanımını yaptı.
? 1813 Legallois hayvanlarda kalbi çıkararak dolaşımı devamlı enjeksiyon yöntemi ile sürdürmeyi denedi.
? 1829 – 1894 Theodor Billroth (Viyana Üniversitesi-1867): “Kalp üzerinde cerrahi girişim yapmaya kalkan cerrah meslekdaşlarının saygısını kaybeder” .
? 1896 Sir Steven Paget: “ Kalp cerrahisi tabiatın koyduğu sınırlara ulaşmıştır. Bundan böyle hiçbir yeni yöntem veya teknik bir kalp yarasının etrafındaki doğal engelleri aşmayı sağlayamayacaktır.”
? 7 Eylül 1896: Ludwig Rehn Frankfurt’ta ilk kez bir sağ ventrikül kesici delici alet yarasını başarı ile suture ederek hastayı yaşattı.
? 1900 Landsteiner kan gruplarını keşfetti.
? 1902 Sir Thomas Lauder Brunton stenotik mitral orifisinin cerrahi yöntemle genişletilebileceğini düşündü ve yazdı.
? 1910 Alexis Carrel köpek üzerinde ilk (5 Mayıs 1910) aorto-koroner (innominat ve karotis arterlerle) köprüleme girişimlerinde bulundu.
? 1916 McLean heparini buldu.
? 1923 Elliot Cutler ve Levine (20 Mayıs) “ kalp içi yasak bölgelerin” ilk eksplorasyonu: ilk başarılı transventriküler mitral valvotomi; 12 yaşındaki bir kızda anteriyor mitral yaprakçık tenotom ile insize edilmiş ve stenoz giderilmiş. Hasta 4 yıl sonra progressif kalp yetersizliği ile kaybedilmiş. Takip eden 6 hasta da akut mitral yetersizliği ile ölmüş. Yöntem terk edilmiş.
? 1925 Sir Henry Souttar (Londra, 1875-1964) On dokuz yaşındaki kadında ilk kez transatriyal yolla dijital olarak mitral orifisini genişletmiş fakat tıp camiasından büyük tepki görmesi üzerine yöntemi terk etmiştir. Gördüğü tepki üzerine başka hiç bir kalp ameliyatı da yapmamıştır. Bununla birlikte 1949 yılında, 74 yaşında şövalye ve Sir ünvanı almış kendisini “hiç bir hasta kaybetmeyen tek kalp cerrahı” olarak nitelemiştir “There can be no more fascinating problem in surgery than the relief of pathological conditions of the valves of the heart” (Brit Med J 1925;2:603-6).
? 1927 Charles A. Lindbergh ilk transatlantik uçuşu gerçekleştirdi.
? 1934 Debakey ilk basit roller pompa dizaynını yaptı.
? 1935 C. A. Lindberg ve Alexis Carrel (1873-1944) bir perfüzyon pompası geliştirerek bazı organları bununla yaşatmaya çalıştılar.
? 1937 Gibbon çalışan ilk kalp akciğer makinasını kurdu.
? 1938 Robert E. Gross (Boston) ilk kez PDA bağladı.
? 1944 Alfred Blalock (cerrah) ve Helen Taussig (kardiyolog) Fallot tetralojisinde Blalock-Taussig şantını yaptılar.
? 1945 Arthur Vineberg (Kanada) sol göğüs arterinin miyokard içine gömülmesi girişimini başlattı.
? 1948 Filadelfiya’da Bailey (10 Haziran 1948) ve Boston’da Harken (16 Haziran 1948) dijital mitral komissürotominin etkin ve güvenli olduğunu gösterdiler. Harken parmağının ucuna geçirdiği kanca şeklindeki bir bıçakla transatriyal mitral valvotomi yaptı. Ancak 10 hastanın altısını kaybetti. Horace Smithy 29 Ocak 1948’de transventriküler valvotom ile mitral kapaktan parça kopararak 7 hastadan beşini, mitral yeterszliği artmasına rağmen yaşattı.
? 1950 Tubbs dilatoru geliştirildi. Bigelow hipotermi ile ilgili çalışmalara başladı.
? 1952 Vladimir Demikhov (Rusya) köpekte sol göğüs arterinin sol ön inen koroner artere dikilmesi. Bilahare aynı yönten Murray (1954), Sabiston (1957), Goetz (1961) tarafından da uygulanmıştır.
? 1953 John H. Gibbon Filadelfiya’da kalp-akciğer pompasını geliştirip kullanmaya başladı ve ilk kez pompa ile ASD kapattı. Aynı yıl Hufnagel aort yetersizlikli bir hastada ilk kez desandan aortaya kafesli toplu bir valv implante etti. Hastanın semptomlarında düzelme oldu.
? 1954 Lillehei ‘cross-circulation’ altında (kasık atar ve toplar damarlarından ebeveyn dolaşımına bağlanarak) direkt görüşle açık kalp cerrahisi yapmaya başladı ve bu yöntemle opere edilen 45 olgu bildirdi.
? 1955 Murray taze aortik kapak transplantları kullamnaya başladı. Bunu Donald Ross ve Sir Brian Barratt-Boyes izledi. Teknik zorluklar, sınırlı donor, zaman zaman rejeksiyon nedeniyle fazla yaygınlaşamadı. Çeşitli saklama metodları geliştirilmeye başlandı.
? 1957 Akutsu ve Kolff ilk kez köpeğe “total artificial heart” implante ettiler.
? 1950-1958 Kantrowitz, Debakey, Kolff yetersiz kalbi desteklemek için mekanik cihazlar oluşturma fikri ile çalışmalar başlattılar.
? 1960 Harken, Lillehei, Muller: Aort kapağının prostetik valv ile değiştirilmesi (7 olgudan ikisi yaşadı).
? Starr(cerrah) ve Edwards(mühendis) geliştirdikleri toplu kafesli prostetik valv ile mitral kapak replasmanı yaptılar.
? 2 Mayıs 1960 Robert Goetz; dikişsiz teknikle ilk başarılı klinik aorto-koroner baypas.
? 1962 Moulopoulos ve Kolff köpekte intraaortik kontrapülsasyon denemeleri yaptılar.
? 1963 Starr ve ark. Ilk kez triküspid kapağını değiştirdiler.
? 25 Şubat 1964 Vasilii I. Kolesov çalışan kalp üerinde - ilk başarılı dikişli- koroner baypası gerçekleştirdi.
? 1967 Kantrowitz IABP’nı klinik kullanıma sokarak 16 kardiyojenik şok olgusunda kullandı.
? 1969 Denton A. Cooley ilk kez açık kalp cerrahisi sonrası (sol ventrikül anevrizmektomisi) kardiyopulmoner baypasdan çıkarılamayam bir olguda “total artificial heart” kullandı. Kırk yedi yaşındaki hastaya 64 saat sonra kalp transplantasyonu yapıldı. Olgu yeni kalbiyle 32 saat yaşadı ve kaybedildi.

Türkiye’de Kalp Cerrahisi
? 1950 Öncesi; Kalp yaralanmalarına cerrahi müdahaleler
? 1950-1956; Orhan Bumin ve Hilmi Akın (Ankara Ü), E.Husgeldt, Fahri Arel, Nihat Dorken; İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Hastanesi I. ve III.Cerrahi Kliniği’nde perikardiektomi, kapalı mitral komissürotomi, pulmoner valvotomi, Brock operasyonu, palyatif şantlar, göğüs cerrahisi girişimlerinde bulundular,
? 1959; Mehmet Tekdoğan Hacettepe Tıp Fakültesi’nde hipotermi-inflow oclusion ile pulmoner valvotomi ve atriyal septal defekt kapama girişimleri,
? 1962; Aydın Aytaç, Mehmet Tekdoğan; vücud dışı dolaşım cihazıyla kalp ameliyatları, doğumsal kalp defektlerine müdahaleler Pediatrik kalp cerrahisi,
? 12 Mayıs 1962’den itibaren Siyami Ersek, Kemal Bayazıt, Yalçın Güran, Semih Tulpar, Cemil Barlas, Ercüment Kopman İstanbul Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Merkezi’nde (bugünkü Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp Damar Cerrahisi SUAM) kapalı mitral komissürotomiden başlayarak açık kalp cerrahisiyle doğumsal ve valvüler kalp hastalıklarına müdahaleler,
? 10.12.1963; İstanbul Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Merkezi’nde ve Türkiye’de ilk mitral kapak replasmanı, izleyen süreçte çoklu kapak girişimleri,
? 1965; Yüksel Bozer erişkin kalp cerrahisi, yapay kapak replasmanları,
? 2 Ocak 1968; Barnard dünyada ilk kalp nakli
? 27 Nisan 1968; Cabrol Avrupa’da ilk kalp nakli
? 25 Kasım 1968; Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi’nde Kemal Bayazıt ve akadaşları Türkiye’de ilk kalp nakli
? 26 Kasım 1968; İstanbul Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Merkezi’nde ikinci kalp nakli (Siyami Ersek ve arkadaşları),
? 23.11.1972; İstanbul Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Merkezi’nde ilk aortokoroner Safen Bypass ameliyatı (Semih Tulpar, Siyami Ersek, Ulu Sungu),
? 1988; Hakkı Akalın ve arkadaşları (Ankara Tıp Fakültesi) tarafından ilk total yapay kalp implantasyonu,
? 1989; Öztekin Oto ve arkadaşları (9 Eylül Tıp Fakültesi) ilk kalp-akciğer naklini yaptılar
? Ve süreç devam etmektedir…

 

Akademik Kadromuz

Prof. Dr. MURAT BÜLENT RABUŞ
Prof. Dr. MURAT BÜLENT RABUŞ
Başkan
Prof. Dr. AHMET BÜLENT SARITAŞ
Prof. Dr. AHMET BÜLENT SARITAŞ
Prof. Dr. ARİF GÜCÜ
Prof. Dr. ARİF GÜCÜ
Prof. Dr. CEVDET UĞUR KOÇOĞULLARI
Prof. Dr. CEVDET UĞUR KOÇOĞULLARI
Prof. Dr. İSMİHAN SELEN ONAN
Prof. Dr. İSMİHAN SELEN ONAN
Prof. Dr. KAMİL CANTÜRK ÇAKALAĞAOĞLU
Prof. Dr. KAMİL CANTÜRK ÇAKALAĞAOĞLU
Prof. Dr. MESUT ŞİŞMANOĞLU
Prof. Dr. MESUT ŞİŞMANOĞLU
Prof. Dr. METE GÜRSOY
Prof. Dr. METE GÜRSOY
Prof. Dr. SERPİL TAŞ
Prof. Dr. SERPİL TAŞ
Prof. Dr. SONER SANİOĞLU
Prof. Dr. SONER SANİOĞLU
Prof. Dr. YASİN AY
Prof. Dr. YASİN AY
Doç. Dr. ALİ AYCAN KAVALA
Doç. Dr. ALİ AYCAN KAVALA
Doç. Dr. ARZU ANTAL
Doç. Dr. ARZU ANTAL
Doç. Dr. BABÜRHAN ÖZBEK
Doç. Dr. BABÜRHAN ÖZBEK
Doç. Dr. ERSİN KADİROĞULLARI
Doç. Dr. ERSİN KADİROĞULLARI
Doç. Dr. ESRA ERTÜRK TEKİN
Doç. Dr. ESRA ERTÜRK TEKİN
Doç. Dr. HÜSEYİN KUPLAY
Doç. Dr. HÜSEYİN KUPLAY
Doç. Dr. İBRAHİM ÇAĞRI KAYA
Doç. Dr. İBRAHİM ÇAĞRI KAYA
Doç. Dr. MEHMET AKSÜT
Doç. Dr. MEHMET AKSÜT
Doç. Dr. MEHMET DEDEMOĞLU
Doç. Dr. MEHMET DEDEMOĞLU
Doç. Dr. MEHMET ERİN TÜYSÜZ
Doç. Dr. MEHMET ERİN TÜYSÜZ
Doç. Dr. MEHMET KALENDER
Doç. Dr. MEHMET KALENDER
Doç. Dr. MELİKE ELİF TEKER AÇIKEL
Doç. Dr. MELİKE ELİF TEKER AÇIKEL
Doç. Dr. MURAT SARĞIN
Doç. Dr. MURAT SARĞIN
Doç. Dr. MUSTAFA AKBULUT
Doç. Dr. MUSTAFA AKBULUT
Doç. Dr. OKAN YILDIZ
Doç. Dr. OKAN YILDIZ
Doç. Dr. ORÇUN ÜNAL
Doç. Dr. ORÇUN ÜNAL
Doç. Dr. REZAN AKSOY
Doç. Dr. REZAN AKSOY
Doç. Dr. SAYGIN TÜRKYILMAZ
Doç. Dr. SAYGIN TÜRKYILMAZ
Doç. Dr. ŞEBNEM ALBEYOĞLU
Doç. Dr. ŞEBNEM ALBEYOĞLU
Doç. Dr. SERVET ERGÜN
Doç. Dr. SERVET ERGÜN
Doç. Dr. TANER İYİGÜN
Doç. Dr. TANER İYİGÜN
Doç. Dr. TANIL ÖZER
Doç. Dr. TANIL ÖZER
Dr. Öğr. Üyesi BARIŞ TİMUR
Dr. Öğr. Üyesi BARIŞ TİMUR
Dr. Öğr. Üyesi BERRA ZÜMRÜT TAN RECEP
Dr. Öğr. Üyesi BERRA ZÜMRÜT TAN RECEP
Dr. Öğr. Üyesi BURCU BIÇAKHAN
Dr. Öğr. Üyesi BURCU BIÇAKHAN
Dr. Öğr. Üyesi ÇAĞRI DÜZYOL
Dr. Öğr. Üyesi ÇAĞRI DÜZYOL
Dr. Öğr. Üyesi EMİN CAN ATA
Dr. Öğr. Üyesi EMİN CAN ATA
Dr. Öğr. Üyesi HELİN EL KILIÇ
Dr. Öğr. Üyesi HELİN EL KILIÇ
Dr. Öğr. Üyesi MEHMET NURİ KARABULUT
Dr. Öğr. Üyesi MEHMET NURİ KARABULUT
Dr. Öğr. Üyesi MUSTAFA DAĞLI
Dr. Öğr. Üyesi MUSTAFA DAĞLI
Dr. Öğr. Üyesi SERDAR BAŞGÖZE
Dr. Öğr. Üyesi SERDAR BAŞGÖZE
Dr. Öğr. Üyesi YİĞİT KÖSE
Dr. Öğr. Üyesi YİĞİT KÖSE
Dr. Öğr. Üyesi ZİHNİ MERT DUMAN
Dr. Öğr. Üyesi ZİHNİ MERT DUMAN

Komisyonlarımız

Eğitim Kaynakları Komisyonu

  • Prof. Dr. Adil POLAT

  • Prof. Dr. Kamil Cantürk ÇAKALAĞAOĞLU

  • Prof. Dr. Soner SANİOĞLU

  • Doç. Dr. Murat SARĞIN

  • Doç. Dr. Mustafa AKBULUT

  • Doç. Dr. Taylan ADADEMİR

  • Doç. Dr. Babürhan ÖZBEK

Müfredat Komisyonu

  • Prof. Dr. Hasan SUNAR

  • Prof. Dr. Abdullah Kemal TUYGUN

  • Doç. Dr. Ersin KADİROĞULLARI

  • Doç. Dr. Mehmet KIZILAY

  • Prof. Dr. Mehmet YANARTAŞ

  • Prof. Dr. Serpil TAŞ

  • Doç. Dr. Ali Aycan KAVALA

Ölçme Değerlendirme Komisyonu

  • Prof. Dr. Mehmet KAPLAN

  • Prof. Dr. İsmihan Selen ONAN

  • Doç. Dr. Sabit SARIKAYA

  • Prof. Dr. Tolga DEMİR

  • Doç. Dr. Tufan ŞENER

  • Doç. Dr. Mehmet DEDEMOĞLU

  • Uzmanlık Öğrencisi Serkan AYGÜN

Program Değerlendirme ve Akreditasyon Komisyonu

  • Prof. Dr. Serap AKA

  • Prof. Dr. Ahmet KIRBAŞ

  • Prof. Dr. İsmail KORAMAZ

  • Doç. Dr. Berk ÖZKAYNAK

  • Doç. Dr. Kürşad ÖZ

  • Doç. Dr. Şebnem ALBEYOĞLU

  • Doç. Dr. Tanıl ÖZER

Tez, Bilimsel Araştırma ve Yayın Komisyonu

  • Prof. Dr. Bülend KETENCİ

  • Prof. Dr. Mete GÜRSOY

  • Doç. Dr. Mehmet Erdem MEMETOĞLU

  • Doç. Dr. Saygın TÜRKYILMAZ

  • Doç. Dr. Taner İYİGÜN

  • Doç. Dr. Rezan AKSOY

  • Uzmanlık Öğrencisi Furkan KAYRAN

Eğitim Faaliyetlerimiz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çalışma Konularımız


 
 
Araştırma Öncelik Alanlarımız için tıklayınız.