Tanıtım
Hava ve Uzay Hekimliği Uzmanlığı; havacılık ortamında karşılaşılan Hipoksi ve Hiperventilasyon, Barotravma, Dekompresyon (Vurgun) Hastalığı, Spatial Disorientation (Uçucu Vertigosu), Durum Muhakemesi Kaybı, Akselerasyon (G) kuvvetleri, Kozmik Radyasyon, Oksijen Sistemleri ve Kabin Basınçlaması, Hareket Hastalığı, Jet-Lag, Shift-Lag, Uzay Fizyolojisi, Kozmik Radyasyon, Havacılıkta Gürültü, Titreşim ve Termal Stresler, Havacılıkta İnsan Psikolojisi ve Havacılıkta İlaç Kullanımı gibi askeri ve sivil havacılıkta pilot ve diğer uçucu Faktörleri, Ekip Kaynakları Yönetimi (Crew Resource Management-CRM), Havacılıkta Yorgunluk, Havacılık personelin fizyolojisine olumsuz etki eden faktörleri araştıran ve bunlara karşı koruyucu tedbirler geliştiren, ayrıca Hiperbarik Oksijen Tedavisi uygulama yetkisine sahip bir uzmanlık dalıdır.
Ayrıca birimimiz; Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK)’na bağlı üniversitelerde Hava ve Uzay Hekimliği uzmanlık öğrencilerinin akademik ve uygulama eğitimlerinin verilmesi, sivil havacılık yüksekokullarında ve uçuş eğitim organizasyonlarında 040 Human Performance and Limitations derslerinin pilot ve uçuş ekiplerine verilmesi, Ulusal Sivil Havacılık Mevzuatı çalışmalarına katılım, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünde bulunan Sivil Havacılık Sağlık Komisyonu üyeliği, sivil havacılık tıbbı eğitimlerinin verilmesi, Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği ve Muayene Yönergesi güncelleme çalışmaları, sivil ve askeri uçuş tabipliği kurslarında akademik eğitimler verilmesi, Milli Muharip\Eğitim Uçak üretimi sırasında insan faktörleri konusunda karşılaşılabilecek problemlere çözüm önerileri sunulması ve havacılık tıbbı ile ilgili çalıştay, panel, sempozyum ve kongrelerin düzenlenmesi vb. faaliyetlerde görev almaktadır.
Tarihçemiz
İlk Havacılık Tıbbı ve Uçuş Fizyolojisi Eğitim Merkezi 1948 yılında kurulmuş olup Eskişehir Hava Hastanesi bünyesinde hizmete girmiştir. Aynı yıl ilk uçuş tabipliği kursu düzenlenmeye başlamıştır.
Hava ve Uzay Hekimliği Merkez ve Anabilim Dalı; uçucu personelin ve havayolu yolcularının sağlığı, güvenliği ve uçuş kabiliyetlerini incelemek ve geliştirmek, hava ve uzay tıbbı alanında son gelişmeleri takip etmek ve bu alanda bilimsel çalışmalar yapmak, ülkemizde havacılık tıbbı alanında ihtiyaç duyulan kalifiye personeli uluslararası standartlara uygun olarak yetiştirmek ve ihtiyaç duyacakları akademik ve uygulamalı eğitimleri en iyi şekilde vermek, askeri ve sivil havacılık alanında kurslar düzenlemek amacıyla 12 Kasım 1986 tarihinde kurulmuştur.
1991 yılında modern uçuş fizyolojisi eğitim cihazlarının temini ve yeni eğitim merkezinin inşaatının tamamlanması ile 1991-1996 yılları arasında Eskişehir’de Hava ve Uzay Hekimliği Merkez ve AD Başkanlığı bünyesinde görevlerine devam etmiştir.
31 Temmuz 2016 tarihli ve 29787 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 669 sayılı “Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirlerin Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair” Kanun Hükmünde Kararname ile 15 Temmuz 2016 tarihi öncesi dönemde Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA)’nin havacılık ve uzay tıbbı alanında icra ettiği bilimsel araştırma, kurs ve eğitim faaliyetleri Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hava ve Uzay Hekimliği Merkez ve Anabilim Dalı Başkanlığı bünyesine devredilmiştir.
Uçuş Fizyolojisi almış ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı bağlısı olarak görevlerine devam etmektedir. Uçuş fizyolojisi eğitim faaliyetlerine USAEM Başkanlığı sorumluluğunda devam edilmektedir. Periyodik uçuş muayeneleri Eğitim Merkezi 2005 yılında Uçucu Sağlığı Araştırma ve Eğitim Merkezi (USAEM) adını Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi (2 Eylül Binası’nda) sorumluluğunda yürütülmektedir.
Akademik Kadromuz
Eğitim Faaliyetlerimiz
Çalışma Konularımız
- Temel Havacılık Bilgileri
- Havacılık Terminolojisi
- Havacılık Tıbbı Tarihçesi
- Atmosfer Fiziği ve Gaz Kanunları
- Hipoksi ve Hiperventilasyon
- Barotravmalar
- Dekompresyon (Vurgun) Hastalığı
- Spatial Disorientation- SD (Uçucu Vertigosu)
- Durum Muhakemesi (Situational Awareness-SA) Kaybı
- Akselerasyon (G) kuvvetleri
- Kozmik Radyasyon
- Oksijen Sistemleri ve Kabin Basınçlaması
- Hareket Hastalığı
- Jet-Lag, Shift-Lag
- Uzay Tıbbı
- Kozmik Radyasyon
- Havacılıkta Gürültü, Titreşim ve Termal Stresler
- Havadan Hasta ve Yaralı Tahliyesi
- Uçuş Ortamında Özel Hasta Gruplarının Yönetimi
- Havacılıkta İnsan Faktörleri
- Ekip Kaynakları Yönetimi (Crew Resource Management-CRM)
- İnsan faktörleri analiz ve sınıflama sistemi (Human Factors Analysis and Classification System - HFACS)
- Havacılıkta Yorgunluk (FMS, PFD, datalink, fly by wire)
- Havacılık Ergonomisi
- Havacılık Psikolojisi
- Havacılık Patolojisi, Adli Tıp İncelemesi
- Havacılık Toksikolojisi
- Havacılıkta Tropikal Hastalıklar
- Havacılıkta İlaç Kullanımı
- Hiperbarik Oksijen Tedavisi
- Kronik Yara Bakımı
- Klinik Havacılık Konuları (Kardiyoloji, Nöroloji, Psikiyatri, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, Göz Hastalıkları, Dâhili Hastalıklar ve Havacılık Psikolojisi)
- Operasyonel Havacılık Tıbbı
Erişim Bilgilerimiz
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hava ve Uzay Hekimliği Merkez ve Anabilim Dalı Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi 2 Eylül Ek Binası bahçesi ESKİŞEHİR |
|
+90 216 777 8 777 | |
erdinc.ercan@sbu.edu.tr |