Tanıtım
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon (FTR), temel olarak kas-iskelet sistemi hastalıklarının tanı, tedavi ve rehabilitasyonunu uygulayan bilim dalıdır. Aynı zamanda kas iskelet sistemi dışında diğer sistemlere ait bazı fizyolojik ve anatomik yetersizliklerde de kişinin fiziksel, fonksiyonel durumunu, bağımsızlığını, yaşam kalitesini ve sosyal katılımını en üst seviyeye artırmak amacıyla her sistemin rehabilitasyonu uygular.
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon uzmanlık alanı kapsamına giren konular çok geniş olup romatizmal hastalıklardan ortopedik/ nörolojik/ pediatrik rehabilitasyona, kronik ağrıdan immobilizasyona, kardiyopulmoner rehabilitasyondan spor rehabilitasyonuna, amputasyon rehabilitasyonundan pelvik organ fonksiyon bozukluklarına kadar daha pek çok alanda tanı ve tedavide yer almaktadır.
FTR bilim dalı tüm yaş gruplarında özürlülüğe yol açan tıbbi durumların ve bunlara bağlı olarak oluşan hastalık halinin önlenmesi, teşhisi, tedavisi ve rehabilitasyonundan sorumludur. Akut bakım ünitelerinden toplumsal kurumlara kadar değişen farklı faaliyet alanlarında görev alır. Hastanın gereksinimine göre farmakolojik, fiziksel tıp modaliteleri ve rehabilitasyon gibi tedavi yöntemleri kullanarak invaziv ve non invaziv terapötik girişimler uygular.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı ülkemizin donanımlı, araştırmacı, iyi iletişim kurabilen, temel insani değer ve sorumluluk sahibi, bilgi, beceri, tutum ve davranışlarında yetkin olan uzman hekim yetiştirmek amacıyla üst düzeyde teknolojik alt yapı ve geniş eğitici kadrosu ile çalışmaktadır.
Üniversitemizin, 16 ilde toplam 58 sağlık uygulama ve araştırma merkezi (SUAM) ile ortak kullanım anlaşması vardır.
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon uzmanlık eğitim süresi 4 yıldır. Bu süreye İç Hastalıkları (4 ay), Nöroloji (3 ay), Ortopedi ve Travmatoloji (1 ay), Radyoloji (1 ay), Kardiyoloji (1 ay), Göğüs Hastalıkları (1 ay) dallarındaki rotasyonlar dahildir.
Eğitimde “Tıpta Uzmanlık Kurulu Müfredat Oluşturma ve Standart Belirleme Sistemince” (TUKMOS) oluşturulmuş çekirdek müfredat esas alınmaktadır.
Anabilim Dalımız. uzmanlık eğitiminde müfredatta yer alan hastalıklarla ilgili klinik ve girişimsel yetkinliklerin kazandırılmasını amaçlamıştır. Uzmanlık eğitiminde yapılandırılmış eğitim teknikleri, uygulamalı eğitim teknikleri, bağımsız-keşfederek öğrenme teknikleri kullanılarak ve aynı zamanda eğiticinin eğitimi sağlanarak en yetkin uzman hekim yetiştirmek için çalışılmaktadır.
Tıpta uzmanlık eğitimi hizmetlerinde planlama, standartları belirleme, koordinasyon ve izleme görevleri için Dekanlık komisyonları oluşturulduğu gibi Anabilim dalımızın koordinatörlüğünde oluşturulan Tıpta Uzmanlık Eğitim komisyonlarımız eğitim satandart ve kalitesini artıran önemli hizmetlerdir.
FTR Anabilim dalımızın temel amacı uluslararası düzeyde bilgi, beceri ve donanıma sahip, etik değerleri özümsemiş, ülkesine, milletine faydalı hekimler yetiştirmektir.
Tarihçemiz
Dünyada ilk Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanlığı 1920 yıllarında başlamıştır. 1. Dünya savaşı sonrasında cepheden gelen yaralı askerlerin oluşan fonksiyonel kayıplarını düzeltip, iyileştirmek ve kronik sorunlarının tedavisi, takibi için, bu alanda ilgilenecek hekimlere ihtiyaç ortaya çıkmıştır.
Bu nedenle dünyada ilk olarak 1917 yılında Tıbbiye uygulamaları personeli olan Binbaşı Frank B. Granger’in liderliğinde, Amerika Birleşik Devletleri’nde 35 genel hastane ve 18 yerel hastanede “Fiziksel Rehabilitasyon hizmetler”i birimleri kurulmuştur.
Türkiye’de Fizik tedavi ve Rehabilitasyon çalışmaları ilk olarak askeri hastanelerde 1927 yılında (Bursa Askeri Hastanesi) başlamıştır. Daha sonra 1930 yılında Tıbbiye-i Mülkiye’de Fizikoterapi Enstitüsünün Ord. Prof. Dr. Osman Cevdet Çubukcu hoca tarafından kurulmasının ardından ilk yataklı Fizik Tedavi klinikleri 1945 yılında İstanbul’da hizmet vermeye başlamıştır. Yine 1945 yılında Ankara Cebeci kampüsünde “Fizik Tedavi ve Hidroloji Klinik ve Enstitüsü” adıyla, Prof. Dr. Nusret Şakir Dirisu başkanlığında FTR Anabilim kurulmuştur.
Prof. Dr. İsmet Çetinyalçın 1957 yılında İstanbul Tıp Fakültesi Fizik Tedavi Enstitüsü ve Kliniği’nde ilk rehabilitasyon çalışmalarını başlatmıştır. Çetinyalçın 1961 yılında, kliniği tümüyle tıbbi rehabilitasyona uygun şekle getirdikten sonra adını Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon olarak değiştirmiş ve parapleji, hemipleji, poliomiyelit gibi hastalıkların rehabilitasyonuna başlamıştır. Bu, Türkiye’de Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon adını alan ilk kürsüdür.
Ülkemizde Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon branşının kurulmasında çok önemli hizmetleri olan değerli hocalarımızı saygı ve minnetle anıyoruz.
1981’de YÖK, Üniversite hastanelerindeki “Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon” kürsülerinin adlarını “Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı” olarak değiştirmiştir.
Son yıllarda dünyada ve ülkemizde yaşlı nüfusun artması ile FTR uzman hekimlerine ihtiyaç artmaktadır.
Akademik Kadromuz


Prof. Dr. BERNA ÇELİK

Prof. Dr. BURCU HAZER

Prof. Dr. DUYGU GELER KÜLCÜ

Prof. Dr. EBRU AYTEKİN

Prof. Dr. EBRU YILMAZ YALÇINKAYA

Prof. Dr. EVRİM COŞKUN

Prof. Dr. FATMA NUR KESİKTAŞ

Prof. Dr. FEYZA ÜNLÜ ÖZKAN

Prof. Dr. HALİL HARMAN

Prof. Dr. HALİM YILMAZ

Prof. Dr. HASAN FATİH ÇAY

Prof. Dr. İLHAN KARACAN

Prof. Dr. İLKNUR AKTAŞ

Prof. Dr. JÜLİDE ÖNCÜ ALPTEKİN

Prof. Dr. KADRİYE BANU KURAN

Prof. Dr. NACİYE FÜSUN TORAMAN

Prof. Dr. NİLGÜN MESCİ

Prof. Dr. NURDAN PAKER

Prof. Dr. ÖMER KURU

Prof. Dr. PELİN YILDIRIM

Prof. Dr. PINAR AKPINAR

Prof. Dr. ŞEBNEM KOLDAŞ DOĞAN

Prof. Dr. SİBEL ÇAĞLAR

Doç. Dr. BAŞAK BİLİR KAYA

Doç. Dr. EMRE ATA

Doç. Dr. ESRA GİRAY

Doç. Dr. FATİH BAĞCIER

Doç. Dr. HALİL EKREM AKKURT

Doç. Dr. MERAL BİLGİLİSOY FİLİZ

Doç. Dr. NEVSUN PIHTILI TAŞ

Doç. Dr. ÖMER GEZGİNASLAN

Doç. Dr. ÖZGE GÜLSÜM İLLEEZ

Doç. Dr. PINAR ÖZTOP ÇİFTKAYA

Doç. Dr. SELCEN KANYILMAZ TURGUT

Doç. Dr. SELİN BALTA

Doç. Dr. TUĞBA AYDIN

Doç. Dr. TÜLAY ŞAHİN

Doç. Dr. VİLDAN BİNAY SAFER

Dr. Öğr. Üyesi BETÜL BAŞAR

Dr. Öğr. Üyesi CANSIN MEDİN CEYLAN

Dr. Öğr. Üyesi ELEM YORULMAZ

Dr. Öğr. Üyesi HANİFE HALE HEKİM

Dr. Öğr. Üyesi İSMAİL MERT ZURE

Dr. Öğr. Üyesi SEDEF ERSOY

Dr. Öğr. Üyesi YAHYA DOĞAN
Komisyonlarımız
Eğitim Kaynakları Komisyonu
-
Prof. Dr. Banu KURAN
-
Prof. Dr. Fatma Nur KESİKTAŞ
-
Doç. Dr. Başak BİLİR KAYA
-
Doç. Dr. Esra GİRAY
-
Doç. Dr. Tülay ŞAHİN
-
Doç. Dr. Özge Gülsüm İLLEEZ
Müfredat Komisyonu
-
Prof. Dr. Kadriye ÖNEŞ
-
Prof. Dr. Feyza ÜNLÜ ÖZKAN
-
Prof. Dr. Duygu GELER KÜLCÜ
-
Doç. Dr. Emre ATA
-
Doç. Dr. Nilgün Mesci
-
Dr. Öğ. Üyesi Cansın MEDİN
Ölçme ve Değerlendirme Komisyonu
- Prof. Dr. Ebru YILMAZ YALÇINKAYA
-
Prof. Dr. Evrim COŞKUN
-
Doç. Dr. Pınar ÖZTOP ÇİFTKAYA
-
Prof. Dr. Burcu HAZER
-
Doç. Dr. Nevsun PIHTILI TAŞ
-
Dr. Öğr. Üyesi Sedef ERSOY
Program Değerlendirme ve Akreditasyon Komisyonu
-
Prof. Dr. Berna ÇELİK
-
Prof. Dr. Ebru AYTEKİN
-
Prof. Dr. Jülide ÖNCÜ ALPTEKİN
-
Prof. Dr. Vildan BİNAY SAFER
-
Doç. Dr. Sibel ÇAĞLAR
-
Doç. Dr. Selcen KANYILMAZ TURGUT
Tez, Bilimsel Araştırma ve Yayın Komisyonu
-
Prof. Dr. İlknur AKTAŞ
-
Prof. Dr. İlhan KARACAN
-
Prof. Dr. Nurdan PAKER
-
Prof. Dr. Şebnem KOLDAŞ DOĞAN
-
Doç. Dr. Pınar AKPINAR
-
Dr. Öğr. Üyesi. Betül BAŞAR
Eğitim Faaliyetlerimiz