Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

Radyoloji, X--ışınları ve diğer görüntüleme yöntemlerinin tıpta tanı ve tedavi amacıyla kullanılmasıdır. Radyolojide tanı ve tedavi amacıyla kullanılan yöntemlerden bazıları; radyografik incelemeler, bilgisayarlı tomografi (CT), manyetik rezonans görüntüleme (MR), nükleer tıp yöntemleri, pozitron emisyon tomografi (PET), mammografi, floroskopi, ultrasonografi, ve X--ışını kullanan diğer bazı yöntemler olarak sıralanabilir. Bu yöntemler tanı amacıyla elde edilen görüntülerden hastalıkların tespitinde kullanılırken, tedavi amacıyla kullanımı ise bazı cerrahi işlemlerin görüntüleme yöntemleri sayesinde daha az zararla yapılmasını sağlamalarıdır.


Tarihçemiz

 

1895 yılında X-ışınlarının W. Conrad Röntgen tarafından keşfinden hemen sonra, 1896 yılında Pierre ve Marie Curie radyumu buldu. A. Henry Becquerel doğal radyoaktivite ve uranyumu; 1898‘de Villart radyumdan çıkan ışınların X-ışınları ile aynı özellikleri taşıyan foton ışınları olduğunu gösterdi. 1919 yılında ise Rutherford yapay radyoaktiviteyi buldu. Bu ışınların film üzerinde iz bırakması ve fluoroskopik ekranlarda görüntü meydana getirmesi sağlık alanında da kullanılmasına yol açmıştır. 19. yüzyılın sonu 20. yüzyılın başlarında bu gelişmelere paralel olarak hekimler ve fizikçiler X- ve Gamma ışınlarını gerek tanı gerekse tedavide kullanmaya başlamışlardır. Almanya’da keşfedilen X-ışını kısa sürede dünyada yankı bulmuş; paralel olarak Osmanlı İmparatorluğu’nda da kullanılmaya başlanmıştır. Ülkemizde Radyoloji’nin başlangıcını 19. yüzyılın sonlarında iki tıp öğrencisi subayımızın fizik ve kimyaya olan bilimsel merakına borçluyuz. X-ışınlarının keşfini “La Samaine Medicale” isimli Fransız gazetesinden öğrenen Esat Fevzi ve Rıfat Osman Gülhane Askeri Tıbbiye Hastanesinde Crookes gazlı katod ışını tüpü, Ruhmkorft bobini ile Fizik ve Kimya laboratuarında yaptıkları pilleri kullanarak basit bir Röntgen Cihazı yapmışlardır. Türk-Yunan Harbinde (1897–1905) Selanik’te yaralanan asker Boyabatlı Mehmet Efendi’nin el radyografisini çekerek sağ bileğindeki şarapnel parçasını tespit etmişlerdir. Daha sonra bu şarapnel parçası Baş Cerrah Prof. Dr. Cemil Topuzlu Paşa tarafından ameliyatla çıkartılmıştır (1897). Bu uygulama, “Röntgen tekniği”nin, tıp biliminde ve savaş yaralanmalarında dünyada ve ülkemizde kullanıldığı ilk uygulama olarak bilinmektedir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Avrupa’daki gelişmeler ışığında İstanbul ve Ankara’daki hastanelerde teşhis amacıyla Röntgen laboratuvarları kurulmaya başlanmıştır. Bu hastaneler Haydarpaşa’da Gülhane Askeri Tatbikat ve Seririyatı Hastanesi, Şişli’de Hamidiye Sultan Etfal Hastanesi, Beşiktaş’ta Yıldız Hamidiye Sultan İmparatorluk Hastanesi, Haydarpaşa’da Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane, Topkapı’da Bezm-i Alem Vakıf Gureba Hastanesi, Aksaray’da Haseki Hastanesi, Bakırköy Emrazı Akliye Hastanesi ve Ankara Numune Hastanesidir. Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’de Viyana’da Radyoloji Eğitimi gören Prof. Dr. Selahattin Mehmet Erk tarafından Radyoloji ve Radyoterapi dersleri verilmeye başlanmıştır. Fizikçilerin tıp alanında çalışmaya başlamaları X--ışınları sayesinde olmuş ve böylece Radyoloji adı altında yeni bir bilim dalı oluşmaya başlamıştır. Bu bilgiler ışığında radyolojideki gelişmelere göz atarsak, ilk Radyoloji Kürsüsü Haydarpaşa Hastanesi’nde kurulmuştur. Daha sonra Şişli Etfal Hastanesi’ne taşınmıştır. Günümüzde devletimizin cihaz alım teşvikleri ve eğitim seviyemiz ile Türk Radyoloji Derneği’nin de katkılarıyla, ülkemiz radyolojisi gerek cihaz parkuru gerekse bilgi düzeyi ile dünya ile yarışır seviyeye ulaşmıştır.

Radyoloji Anabilim Dalı olarak Misyon ve Vizyonumuz

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı olarak misyon ve vizyonumuz; afiliye SUAM’lerimizde öğretim üyelerimiz, eğitim görevlilerimiz ve deneyimli uzman doktor kadrolarımızla temel radyoloji bilimini, geleceğin uzman hekimleri ve bilim adamları olacak olan radyoloji uzmanlık öğrencilerine ve tıp fakültesi öğrencilerine öğretip benimseterek radyolojinin problem çözücü bir klinik bilim dalı olarak yaygın kullanımını, bilimsel ve teknolojik yenilik ve gelişmelerin klinik yararlılığını araştırarak bilime ve insanlığa katkı sağlamaktır. Seçkin ve saygın klinik bakım, radyolojik görüntüleme, araştırma ve eğitimde yenilik yoluyla insan sağlığını geliştirmeyi hedeflemektedir. Bir akademik birim olarak, radyoloji biliminin geleceğinin liderleri olan Tıp Fakültesi öğrenci eğitimi ve asistan eğitiminin sorumluluğunu ciddiye almaktadır.
Radyoloji olarak başlıca çalışma alanlarımız nöroradyoloji, abdominal radyoloji, vasküler ve nonvasküler girişimsel radyoloji, kas ve iskelet sistemi radyolojisi, meme hastalıkları radyolojisi, pediatrik radyoloji, toraks ve baş-boyun radyolojisi olmak üzere radyoloji biliminin hemen her alanında geniş ve kapsamlı bir radyolojik görüntüleme yelpazesi sunmaktadır.
Radyoloji Anabilim Dalımız bünyesindeki Öğretim üyelerimiz ve uzmanlarımız ileri teknoloji ile donatılmış SUAM’lerimizde; klasik tanısal uygulamaların dışında, özellikle yüksek teknolojili cihazlarda en son tekniklerle tanıya yönelik işlemlerle hizmetlerini sürdürmektedir. Bilgisayarlı Tomografi (BT) sistemlerinde dinamik çalışmalar, BT anjiografiler, üç boyutlu BT incelemeleri ve sanal endoskopik çalışmalar; Manyetik Rezonans (MR) görüntüleme sistemlerinde MR spektroskopi, MR anjiografiler, üç boyutlu MR incelemeleri, MR artrografi ve kranial perfüzyon- diffüzyon çalışmaları ve vasküler ve vasküler dışı girişimsel radyolojik işlemlerde rutin uygulama tarzındadır. Ultrasonografi (US) ya da BT eşliğinde alışılmış işlemler dışında, mammografi biriminde stereotaksik girişimler, ince iğne aspirasyon, kesici iğne biyopsileri ve vakum biyopsileri uygulanmaktadır. Girişimsel Radyoloji birimimizde perkütan tedaviler, balon anjiyoplasti, stent uygulamaları, embolizasyonlar, vena kavaya filtre konulması, radyofrekans (RF) ablasyon, mikrodalga ablasyon ve transarteriel kemoembolizasyon (TAKE) gibi işlemler yapılabilmektedir.
Radyoloji eğitim kliniklerimizde radyoloji uzmanlık öğrencilerimize ve Tıp Fakültesi öğrencilerimize öğretim üyelerimiz, eğitim görevlilerimiz ve uzman radyologlarımız tarafından teorik ve uygulamalı radyoloji eğitimi ve halkımıza ileri düzeyde sağlık hizmeti verilmektedir.
Radyoloji eğitimi, tıp fakültesi 2. ve 3. sınıf öğrencilerine teorik dersler halinde; 4. ve 5. sınıf öğrencilerine teorik ve pratik uygulamalı yapılmaktadır. Ayrıca Sağlık Meslek Yüksekokulu’ndaki Radyoloji teknisyenlerine teorik ve uygulamalı dersler verilmektedir.
Radyoloji Anabilim Dalı’mıza bağlı SUAM’lerimizde genel poliklinik hizmeti ve acil Radyoloji hizmeti ayrı alanlarda verilmektedir.
Temel misyon ve vizyonumuz uluslararası düzeyde öncü ve yenilikçi olarak ülkemizin ihtiyaçlarına da yönelik hizmetler geliştirmektir.

 

Akademik Kadromuz

Prof. Dr. YAŞAR BÜKTE
Prof. Dr. YAŞAR BÜKTE
Başkan
Prof. Dr. ABDULLAH SOYDAN MAHMUTOĞLU
Prof. Dr. ABDULLAH SOYDAN MAHMUTOĞLU
Prof. Dr. ALİ KÜRŞAD GANİYUSUFOĞLU
Prof. Dr. ALİ KÜRŞAD GANİYUSUFOĞLU
Prof. Dr. ALPER ÖZEL
Prof. Dr. ALPER ÖZEL
Prof. Dr. AYSEL TÜRKVATAN CANSEVER
Prof. Dr. AYSEL TÜRKVATAN CANSEVER
Prof. Dr. FATMA SİBEL BAYRAMOĞLU
Prof. Dr. FATMA SİBEL BAYRAMOĞLU
Prof. Dr. FİGEN PALABIYIK
Prof. Dr. FİGEN PALABIYIK
Prof. Dr. ŞADİYE NURAY KADIOĞLU VOYVODA
Prof. Dr. ŞADİYE NURAY KADIOĞLU VOYVODA
Doç. Dr. AYŞEGÜL ALTUNKESER
Doç. Dr. AYŞEGÜL ALTUNKESER
Doç. Dr. BEHİCE KANİYE YILMAZ
Doç. Dr. BEHİCE KANİYE YILMAZ
Doç. Dr. BURCU SEHER ANIL
Doç. Dr. BURCU SEHER ANIL
Doç. Dr. CEMİL GÜRSES
Doç. Dr. CEMİL GÜRSES
Doç. Dr. CENNET ŞAHİN
Doç. Dr. CENNET ŞAHİN
Doç. Dr. ESMA ESİN DERİN ÇİÇEK
Doç. Dr. ESMA ESİN DERİN ÇİÇEK
Doç. Dr. HÜLYA YILDIZ
Doç. Dr. HÜLYA YILDIZ
Doç. Dr. İCLAL ERDEM TOSLAK
Doç. Dr. İCLAL ERDEM TOSLAK
Doç. Dr. LEVENT SOYDAN
Doç. Dr. LEVENT SOYDAN
Doç. Dr. MURAT BAYKARA
Doç. Dr. MURAT BAYKARA
Doç. Dr. NESLİN ŞAHİN
Doç. Dr. NESLİN ŞAHİN
Doç. Dr. OKAN GÜRKAN
Doç. Dr. OKAN GÜRKAN
Doç. Dr. SAFİYE SANEM DERELİ BULUT
Doç. Dr. SAFİYE SANEM DERELİ BULUT
Doç. Dr. SERKAN ARIBAL
Doç. Dr. SERKAN ARIBAL
Doç. Dr. SERMİN TOK
Doç. Dr. SERMİN TOK
Doç. Dr. ZAKİR SAKCI
Doç. Dr. ZAKİR SAKCI
Dr. Öğr. Üyesi AHMET ŞÜKRÜ ALPARSLAN
Dr. Öğr. Üyesi AHMET ŞÜKRÜ ALPARSLAN
Dr. Öğr. Üyesi FİGEN TUNALI TÜRKDOĞAN
Dr. Öğr. Üyesi FİGEN TUNALI TÜRKDOĞAN
Dr. Öğr. Üyesi SÜLEYMAN SÖNMEZ
Dr. Öğr. Üyesi SÜLEYMAN SÖNMEZ
Arş. Gör. İSMAİL SERHAT MUSAOĞLU
Arş. Gör. İSMAİL SERHAT MUSAOĞLU

Komisyonlarımız

Eğitim Kaynakları Komisyonu

  • Prof. Dr. Sibel BAYRAMOĞLU (Başkan)

  • Prof. Dr. Aysel Türkvatan CANSEVER 

  • Prof. Dr. Tan CİMİLLİ

  • Asis. Dr. Ahmet Kürşat SOYDAN

Müfredat Komisyonu

  • Prof. Dr. Elif HOCAOĞLU (Başkan)

  • Prof. Dr. Figen PALABIYIK 

  • Doç. Dr. Rüştü TÜRKAY

  • Asis. Dr. Yusuf AĞAÇKAYA

Ölçme ve Değerlendirme Komisyonu

  • Prof. Dr. Hakan ÖNDER (Başkan)

  • Doç. Dr. Hülya YILDIZ

  • Doç. Dr. Murat BAYKARA

  • Asis. Dr. Talha Oğuz KEKLİKCİOĞLU

Program Değerlendirme ve Akreditasyon Komisyon

  • Doç. Dr. Serkan ARIBAL (Başkan)

  • Prof. Dr. Hakan MUTLU

  • Doç. Dr. Esin Derin ÇİÇEK

  • Asis. Dr. Abdullah TAŞ

Tez, Bilimsel Araştırma ve Yayın Komisyonu

  • Prof. Dr. Yaşar BÜKTE (Başkan)

  • Doç. Dr. Fatma KULALI

  • Doç. Dr. Abdullah Soydan MAHMUTOĞLU

  • Asis. Dr.Nurbanu BAŞDOĞAN

Eğitim Faaliyetlerimiz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çalışma Konularımız


Araştırma Öncelik Alanlarımız için tıklayınız.