Tanıtım

Genel Bilgiler

Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Anabilim Dalı, dalışa uygunluk muayenelerini gerçekleştiren, dalışa bağlı hastalıkların tanı ve tedavisi, çeşitli hastalıklarda yardımcı tedavi olarak Hiperbarik Oksijen Tedavisi (HBOT) uygulayan uzmanlık dalıdır.

Tarihçemiz

Ülkemizde 1976 yılında Kurtarma ve Sualtı Komutanlığı ile İstanbul Tıp Fakültesi arasında yapılan protokol ile Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp’ın temeli atılmıştır. İlk olarak Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı’na bağlı çalışmalar başlamış ardından 1981 yılında “Deniz ve Sualtı Hekimliği” olarak ayrılmıştır. 1984 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde (GATA) anabilim dalı, İstanbul Tıp Fakültesi’nde bilim dalı olan Deniz ve Sualtı Hekimliği, 1996’da GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi’nde Deniz ve Sualtı Hekimliği servisi olarak yeni binasında modern ve son teknoloji ile donatılmış hiperbarik oksijen ünitesi ile hizmet vermeye başlamıştır (Resim 1). Sağlık Bakanlığı tarafından 2002 yılında yayınlanan Tıpta Uzmanlık Tüzüğü’nde, uzmanlık alanının adı Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp olarak değiştirilmiştir. Uzmanlık süresi 18 Temmuz 2009 da yayınlanan Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Yönetmeliği’nde 3 yıl olarak belirlenmiştir. Bu süreye Enfeksiyon Hastalıkları (1 ay), Endokrinoloji (1 ay), Göğüs Hastalıkları (1 ay), Anestezi ve Reanimasyon (1 ay), Yoğun Bakım (1 ay) dallarındaki rotasyonlar dahildir.

Akademik Kadromuz

Doç. Dr. SELİN GAMZE SÜMEN
Dr. Öğr. Üyesi YAVUZ ASLAN

Komisyonlarımız

Eğitim Kaynakları Komisyonu

Müfredat Komisyonu

Ölçme Değerlendirme Komisyonu

Program Değerlendirme ve Akreditasyon Komisyonu

Tez, Bilimsel Araştırma ve Yayın Komisyonu

Eğitim Faaliyetlerimiz

Eğitimde “Tıpta Uzmanlık Kurulu Müfredat Oluşturma ve Standart Belirleme Sistemince” (TUKMOS) oluşturulmuş çekirdek müfredat esas alınmaktadır. Anabilim Dalımız uzmanlık eğitiminde müfredatta yer alan hastalıklarla ilgili klinik ve girişimsel yetkinliklerin kazandırılmasını amaçlamıştır. Uzmanlık eğitiminde yapılandırılmış eğitim teknikleri, uygulamalı eğitim teknikleri, bağımsız-keşfederek öğrenme teknikleri kullanılarak ve aynı zamanda eğiticinin eğitimi sağlanarak en yetkin uzman hekim yetiştirmek için çalışılmaktadır. Uzmanlık eğitim programı sempozyum, konferans, seminer, kurs, sunum, olgu inceleme, literatür saati, özel poliklinik uygulamaları, yatan ve ayaktan hasta takip ve tedavisi, sualtı saha çalışmaları ve dalış sahası görevlendirmelerini içermektedir. Ayrıca uzmanlık eğitimi suresince öğrencilerin 2 * dalıcı sertifikasını almaları gerekmektedir.
         Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Anabilim Dalı 10 yataklı servisi ve 2016 yılında yenilenen 13+4 hasta kapasiteli basınç odası ile hizmet vermektedir. Kliniğimizde yatan hasta servisi ve HBOT yanı sıra poliklinik muayene, konsültasyon ve haftada bir gün diyabetik ayak konseyi hizmetleri sürdürülmektedir.

Diyabetik Ayak Konseyi
          Diyabetik ayak yaraları bulunan hastaların tanı ve tedavisinde multidisipliner yaklaşımın gereği olarak, haftada bir gün kalp ve damar cerrahisi, plastik ve rekonstriktif cerrahi, enfeksiyon hastalıkları, iç hastalıkları, ortopedi, nöroloji kliniklerinden uzmanlar anabilim dalımızda bir araya gelerek hastaları değerlendirmektedirler.

Çalışma Konularımız

Hiperbarik Oksijen Tedavisi
Hiperbarik Oksijen Tedavisi bir basınç odasında tümüyle basınç altına alınan hastaya aralıklı olarak %100 oksijen solutmak suretiyle uygulanan medikal bir tedavi yöntemidir.
HBOT Nasıl Uygulanır?
HBOT tamamen kapalı basınç odalarında uygulanan bir tedavi yöntemidir. Hastalar basınç odalarına girdikten sonra kapılar kapatılır ve basınç odasının basıncı içeri hava verilmesi ile artırılır. Mevcut atmosfer basıncı 2-3 katı bir düzeye gelince hastaya maske, başlık veya endotrakeal tüp vasıtası ile %100 oksijen solutulur. Bu esnada basınç odasının içinde bir sağlık görevlisi bulunmaktadır ve hastaların tedaviye adaptasyonunu sağlar. Aynı zamanda hastalar dışarıdan da monitörler vasıtası ile takip edilirler. Sedye üstündeki hastalar yatar vaziyette de tedaviye alınabilirler. Tedavi süresi 2 saattir. HBOT uzman doktor ve tıbbi personel gözetiminde yapılır.
Tedavinin Yan Etkileri
En sık görülen yan etki basınç değişikliğinin kulak ve sinüslerde yaptığı etkidir. Bu durum tehlikeli olmayıp, basınç eşitleme yöntemlerinin öğrenilmesiyle önlenebilir. Diğer yan etkiler oldukça nadir görülmekte olup, oksijen zehirlenmesi, klostrofobi (kapalı yerde kalma korkusu) ve geçici miyopi olarak sıralanabilir. Genellikle görülen yan etkiler ciddi değildir.
Basınç odası içinde oksijenin kısmi basıncı yüksek olduğundan yangın riski söz konusudur. Bu nedenle hastaların oda içine kıvılcım yaratacak herhangi bir şey ile girmelerine izin verilmez (cep telefonu, çakmak, kibrit, yünlü kıyafet vb.). Yangına karşı alınacak önlemler ile ilgili olarak hastalar tedavi öncesi bilgilendirilmektedir. Güvenlik önlemlerine uyulduğu taktirde HBOT tedavisi son derece güvenlidir.
HBOT hangi hastalıklarda kullanılır?
• Dekompresyon hastalığı (vurgun)
• Hava ve gaz embolisi
• Karbonmonoksit, siyanid zehirlenmesi, akut duman inhalasyonu,
• Gazlı gangren
• Yumuşak dokunun nekrotizan enfeksiyonları (derialtı, kas, fasya)
• Crush yaralanmaları, kompartman sendromu ve diğer akut travmatik iskemiler.
• Yara iyileşmesinin geciktiği durumlar (diyabetik ve non-diyabetik)
• Kronik refrakter osteomiyelit
• Radyasyon nekrozları
• Tutması şüpheli deri flepleri ve greftleri