Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

Farmakoloji  “ilaç bilimi” demektir. Laboratuvar ortamında hücre, doku, organlar üzerinde in vitro, deney hayvanı veya insan üzerinde in vivo çalışmalar yaparak hastalıkların tedavisi, tanısı, profilaksisi ve diğer tıbbi amaçlar için en uygun maddenin saptanması ve ilaç olarak geliştirilmesi ile uğraşır.

Yeni sentez edilmiş veya potansiyel terapötik maddelerin etkilerini, güvenirliklerini, biyolojik sistemlerdeki işleyiş profilini laboratuvar çalışmaları ile hücre, doku kültürleri ya da deney hayvanları üzerinde preklinik olarak, akabinde faz çalışmaları ile insanlar üzerindeki etkilerini inceleyen klinik araştırmalar ile ilaç geliştirme çalışmalarına katkı veren bir dahili tıp bilimidir.

Klinik ilaç araştırmalarının yürütülmesi, yeni ilaç ve tedavi hedeflerinin bulunması, ilaç yan etkileri ve ilaç etkileşimlerinin değerlendirilmesi, terapötik ilaç düzeyi izlemi, ilaç kullanım hatalarının azaltılması, akılcı ilaç kullanımı ve ilaç israfının önlenmesi ve özel hasta gruplarında ilaç kullanımı tıbbi farmakolojinin çalışma konuları arasındadır.

Tarihçe

Tıbbi farmakolojinin geçmişi çok eskilere dayanır. Bitkisel ve hayvansal ürünlerin tedavide kullanımı ile başlayan süreç, ilaçların etki mekanizmalarının anlaşılması ile kimyasal maddelerin geliştirilmesine doğru gelişim göstemiştir. Günümüzde hedef, kişiselleştirilmiş tıp ile doğru ilacın, doğru dozda, doğru hastadaki doğru hedefe yönlendirilmesinin sağlanmasıdır. 

Üniversitemizin eğitim verdiği Mekteb-i Tıbbiyye-i Şâhâne Külliyesi, Sultan II. Abdülhamid Han tarafından yaptırılan ilk tıp okuludur. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin 15.04.2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 29327 sayılı kanun gereğince kurulmasıyla birlikte Tıbbi Farmakoloji  Anabilim Dalı da fakülte bünyesinde yerini almıştır.

Akademik Kadromuz

Dr. Öğr. Üyesi MERVE KABASAKAL İLTER
Dr. Öğr. Üyesi MERVE KABASAKAL İLTER
Başkan
Dr. Öğr. Üyesi SONER SABIRLI
Dr. Öğr. Üyesi SONER SABIRLI

Çalışma Konularımız

Araştırma Alanlarımız

Anabilim dalımıza ait projelendirilen Tıbbi Farmakoloji Multidisipliner Araştırma laboratuvarımızda çeşitli hasta örnekleri ya da deney hayvanlarında oluşturulan hastalık modelleri üzerinde   meydana gelen biyolojik parametrelerdeki değişikliklerin, damar veya organ disfonksiyonlarının ilaç uygulaması ile ne yönde değiştiği gerek izole organ ve myograf çalışmaları, gerekse moleküler ve hücre kültürü çalışmalarıyla değerlendirilmesi planlanmaktadır.

Bu bağlamda araştırma alanlarımız Vasküler Farmakoloji, Moleküler farmakoloji, Hücre kültür çalışmalarını baz almaktadır.

Vasküler farmakoloji alanında izole organ banyosu ve myograf sistemi ile çalışılarak biyolojik sistemlerden izole edilmiş damar veya organların kimyasal ve elektriksel uyaranlara karşı verdiği mekanik cevapların izometrik olarak ölçülmesi ve değerlendirilmesi yapılabilmektedir. Deney hayvanı ve insan kaynaklı izole damar preparatlarında (sıçan aortası, mezenterik arteri, bypass greft materyalleri olan insan meme içi arteri, safen veni, radyal arteri vb.) ilaçların, bitkisel kaynaklı ya da sentetik olarak elde edilen etkin maddelerin endotel bağımlı ve düz kas aracılı yanıtlarının incelenmesi, farmakodinamik etki mekanizmalarının ortaya çıkarılması, preeklampsi, intrauterin büyüme geriliği gibi vasküler kaynaklı çeşitli patofizyolojik durumlarda insan kaynaklı plasental arter, umblikal arter gibi dokularda potansiyel terapötiklerin  farmakolojik etkilerinin değerlendirilmesi bu alandaki  çalışma hedeflerimiz arasındadır.

Moleküler Farmakoloji alanında ise fonksiyonel çalışmalara ek olarak deneysel hayvan modellerinden veya çeşitli hasta örneklerinden alınan plazma, idrar, doku gibi numunelerde ilaç-metabolit tayini bunun yanı sıra hücresel sinyal yolaklarının protein ve gen düzeyinde incelenmesi bu sayede hedefe yönelik terapötiklerin geliştirilmesi çalışma hedefleri arasına dahil edilmiştir.

Hücre Kültürü çalışmalarımız ile yeni ilaç veya ilaç adayı moleküllerin çeşitli hücre hatları üzerindeki farmakolojik etkileri, etki mekanizmalarının aydınlatılması bununla birlikte terapötik potansiyeli bulanan bileşiklerin sitotoksik ve genotoksik etki potansiyellerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Hücre kültürü çalışmalarımızın bir diğer hedefi ise klinik bilimler ile iş birliği doğrultusunda plasenta, umblikal kord, kordon kanı, kemik iliği, periferik kan gibi örneklerden izole edilebilecek kök hücreler ile yeni bir tedavi modeli olan kök hücre çalışmalarına kapı aralamaktır.

Araştırma laboratuvarının faaliyete geçirilmesine yönelik çalışmalar sürmektedir. Laboratuvar hazırlıkları tamamlandığında bilimsel çalışma alanları ve araştırma laboratuvarlarına yönelik daha ayrıntılı bilgiler sunulacaktır.

Araştırma Konuları

Vasküler farmakoloji

Endotelyal disfonksiyon

Vasküler hastalıkların patojenezinde yer alan sinyal yolakları, vasküler ve endotelyal disfonksiyon tedavisinde potansiyel ilaç adaylarının araştırılması,

Gaz yapılı nörotransmitterler (Hidrojen sülfür, Nitrik oksit ve Karbonmonoksit)

Erişim Bilgilerimiz

 

0216 777 8 777