Tanıtım
Fizyoloji Nedir?
Fizyoloji, iyonik ve moleküler düzeydeki hücresel işlevlerden başlayarak tüm vücudun bütünleşik davranışı ve dış çevrenin canlı üzerindeki etkisi dahil canlılık mekanizmalarını anlamayı amaçlayan bir bilim dalıdır. Kısa bir ifade ile fizyoloji canlıdaki işlevleri incelemektedir. Canlı organizmaların çeşitliliği tek bir disiplin altında incelenmelerini zorlaştıracağı için diğer disiplinlerde olduğu gibi fizyoloji de “İnsan Fizyolojisi”, “Hayvan Fizyolojisi” ve “Bitki Fizyolojisi” şeklinde, incelediği canlı çeşidine göre üç temel bölüme ayrılmıştır. Tıp Fakültesi bünyesinde yer alan Fizyoloji Ana Bilim Dalı eğitim ve araştırma alanı olarak İnsan Fizyoloji ile ilgilenmekte olup, İnsan Fizyolojisi de kendi içinde sistemler temelinde alt dallara ayrılmaktadır.
Fizyolojinin Araştırma Alanları Nelerdir?
Fizyoloji deneysel bir bilim dalıdır. Fizyoloji araştırmaları, vücudun sağlıklı iken (normalde) nasıl çalıştığını ve günlük yaşamın zorluklarına nasıl tepki verip uyum sağladığını anlamamıza yardımcı olur. Ayrıca hastalıkta nelerin yanlış gittiğini belirlememize yardımcı olarak insan sağlığını korumak için yeni tedavi ve kılavuzların geliştirilmesini kolaylaştırır. Fizyolojiyi diğer yaşam bilimlerinden ayıran en önemli özellik moleküler, hücresel, sistemsel ve tüm vücut işlevinin bütünleştirilmesine yapılan vurgudur. Fizyolojideki araştırmalar, canlıların davranışlarını kontrol eden ve düzenleyen ayrıntılı mekanizmalara ilişkin anlayışımızı ilerletmektedir. Ayrıca keşfedilen bu normal mekanizmalar kullanılarak, farklı hastalıkların tedavisine yönelik yeni yaklaşımların geliştirilmesi ve ilaç adayı moleküllerin etkinliklerinin incelenmesi ile hem yeni bilgilerin elde edilmesi hem de klinik pratiğe yönelik kanıta dayalı katkı sağlanması hedeflenmektedir.
İnsan Fizyolojisi, çalışma alanı olarak vücutta farklı işlevleri yerine getiren 10 organ sistemi üzerinden alt dallara ayrılmaktadır. Her vücut sistemi bizi hayatta tutmak için diğerleriyle birlikte homeostazisi koruyacak şekilde uyum içerisinde çalışmaktadır. Sistemler bazında fizyolojinin inceleme alanları; Sinir Sistemi Fizyolojisi (Nörofizyoloji), Endokrin Sistem Fizyolojisi, Kardiyovasküler Sistem Fizyolojisi, Sindirim Sistemi Fizyolojisi, Bağışıklık Sistemi Fizyolojisi, Boşaltım Sistemi Fizyolojisi, Üreme Sistemi Fizyolojisi, Solunum Sistemi Fizyolojisi ve İskelet Sistemi Fizyolojisi şeklinde alt dallara ayrılmaktadır.
Fizyolog Nasıl Olunur?
Fizyoloji alanında bağımsız olarak bir araştırmayı yürütebilecek ve farklı düzeylerde (ön lisans, lisans ve lisansüstü) dersleri verebilecek yetkinlikte eğitim almış araştırmacılar fizyolog olarak tanımlanmaktadır. Bir araştırmayı yürütebilmek için araştırma projesi hazırlayabilmek ve kurumlardan (Üniversite TÜBİTAK vb.) proje desteği alabilmek, etik kurul başvurusu yapabilmek ve gerekli araştırma izinlerini alabilmek için ilgili mevzuatlar çerçevesinde fizyoloji alanında tıpta uzmanlık veya doktora derecesine sahip olmak gerekmektedir. Benzer şekilde lisansüstü (yüksek lisans, doktora ve tıpta uzmanlık) fizyoloji derslerini yürütebilmek için de ilgili mevzuatlar çerçevesinde fizyoloji alanında tıpta uzmanlık veya doktora derecesine sahip olmak gerekmektedir.
Fizyoloji Uzmanlığı için, uzmanlık eğitimi kapsamındaki derslerin tamamlanması, rotasyonların yapılması, uzmanlık tezinin hazırlanması ve bitirme sınavının başarılmasını kapsayan 4 yıllık (2 Haziran 2022 / TUK Kararı: 2091) fizyoloji uzmanlık eğitiminin tamamlanması gerekmektedir (bkz. Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği - 03 Eylül 2022).
Fizyoloji Doktorası için doktora dersleri, yeterlik sınavı, tez önerisi, tez çalışması ve tez savunma sınavından oluşan doktora programının tamamlaması gerekmektedir. Doktora programı kapsamında toplam 21 krediden oluşan en az 7 dersin alınması ve 240 AKTS karşılığı ders ve tez faaliyetinin tamamlanması gerekmektedir (bkz. SBÜ Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği - 31 Ocak 2017).
Fizyologlar Nerelerde Çalışabilir?
Fizyoloji Tıpta Uzmanlık ve Doktora derecesine sahip olanlar özel ve devlet üniversitelerinde öğretim üyesi/görevlisi olarak istihdam edilebilir. Araştırma kurumlarında, biyoteknoloji şirketlerinde ve ilaç endüstrisinde çalışabilirler. Bunların yanı sıra Fizyoloji Tıpta Uzmanlığına sahip olan fizyologlar hastanelerde laboratuvar uzmanı ve yöneticisi olarak görev yapabilirler (bkz. TUKMOS Fizyoloji Uzmanlık Eğitimi Çekirdek Müfredatı - 12 Ekim 2017).
Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile birlikte Tıp Fakültesi 15 Nisan 2015 tarihli ve 29327 sayılı Resmî Gazete yayımlanan 6639 nolu kanun gereğince kurulmuş ve Fizyoloji Ana Bilim Dalı da fakülte bünyesinde yerini almıştır. Fakültenin ismi daha sonra Hamidiye Tıp Fakültesi olarak değiştirilmiştir. Fizyoloji Ana Bilim Dalı ve bünyesinde yer alan eğitim kadrosunun temel görevi, bilimin evrensel ilkeleri ve etik kurallar çerçevesinde Fizyoloji alanında lisans ve lisansüstü eğitim vermektir. Fizyoloji Ana Bilim Dalı’nın temel hedefi ise, ulusal ve uluslararası düzeyde nitelikli bir Fizyoloji eğitimi vermek ve ayrıca bilimsel araştırmalarda ulusal ve uluslararası alanda tanınan ve rekabet edebilen nitelikli bilim insanlarının yetiştiği ve lisansüstü eğitimler (yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık) çerçevesinde mezun olduğu bir anabilim dalı olmaktır.
Hamidiye Tıp Fakültesi bünyesinde Fizyoloji eğitimi mezuniyet öncesi ve mezuniyet sonrası olmak üzere iki kategoride yürütülmektedir. Mezuniyet öncesi Fizyoloji eğitimi Tıp Fakültesi I. ve II. sınıflarda yer alan ilgili ders kurulları kapsamında teorik olarak amfilerde, uygulamalı olarak da Fizyoloji Öğrenci Laboratuvarı’nda Fizyoloji Öğrenci Eğitim Setleri kullanılarak yürütülmektedir. Fizyoloji Öğrenci Laboratuvarı’nda yer alan Fizyoloji Öğrenci Eğitim Setleri bünyesinde bilgisayar bağlantılı 10 adet elektrofizyolojik veri kazanım sistemi (PowerLab 26T, AD Instruments) ve donanımları yer almaktadır. Laboratuvarda her 8 öğrenciye bir eğitim seti olacak şekilde, ilgili ders kurulundaki konulara göre EEG, EMG, EKG, EOG, sinir ileti hızı, patella refleksi, Hoffman refleksi, kan basıncı, solunum fonksiyon testleri gibi uygulamalı eğitimler yürütülmektedir.
Mezuniyet sonrası eğitim kapsamındaki Fizyoloji Tıpta Uzmanlık Eğitimi, TUKMOS Fizyoloji Uzmanlık Eğitimi Çekirdek Müfredatı (12 Ekim 2017, v.2.3) kapsayan fizyoloji tıpta uzmanlık dersleri, rotasyonlar, uzmanlık tezi ve bitirme sınavından oluşan 4 yıllık bir eğitim süresini (2 Haziran 2022 / TUK Kararı: 2091) kapsamaktadır. Ana bilim dalımızda tıpta uzmanlık eğitimi, uzmanlık eğitimi çekirdek müfredatı gözetilerek doktora düzeyindeki teorik dersler ile fizyoloji bilgisinin geliştirilmesi ve fizyoloji öğrenci laboratuvarında uygulama eğitimi becerilerinin kazandırılması ile araştırma laboratuvarlarında çalıştığı tematik alana yönelik araştırma yöntem ve becerilerinin kazandırılması şeklinde yürütülmektedir.
Ana bilim dalımızda bulunan araştırma laboratuvarlarında bilimsel araştırma projelerine, yüksek lisans tez çalışmalarına, doktora tez çalışmalarına ve tıpta uzmanlık tez çalışmalarına yönelik araştırma faaliyetleri yürütülmektedir. Fizyoloji araştırma laboratuvarları tematik alanlarda bilimsel araştırma faaliyetleri yürütmek üzere, ilgili öğretim üyesinin proje yürütücülüğünde SBÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi altyapı proje desteği ile kurulmuştur.
Prof. Dr. Mehmet YILDIRIM’ın proje yürütücülüğünde kurulan Elektrofizyoloji ve Deneysel Epilepsi Laboratuvarında deneysel epilepsi modelleri, deney hayvanlarında EEG ve EMG kaydı, sinir ileti hızı deneylerinin kullanıldığı araştırma planlamalarına yönelik bilimsel çalışma faaliyetleri yürütülmektedir.
Prof. Dr. Mehmet YILDIRIM’ın proje yürütücülüğünde kurulan Davranış Fizyolojisi Laboratuvarında deney hayvanlarında öğrenme ve hafıza testleri, lokomotor davranış testleri, anksiyete testleri ve ağrı testleri başta olmak üzere bilişsel fonksiyon ve davranış testlerinin kullanıldığı araştırma planlamalarına yönelik bilimsel çalışma faaliyetleri yürütülmektedir.
Prof. Dr. Berna KARAKOYUN LAÇİN’in proje yürütücülüğünde kurulan Gastrointestinal Sistem Fizyolojisi Araştırma Laboratuvarında multidisipliner yaklaşım ile akut veya kronik inflamasyon ve oksidatif stres araştırma konuları ağırlıklı olarak çalışılmaktadır.
Akademik Kadromuz
Prof. Dr. BERNA LAÇİN
Doç. Dr. PINAR ÇAKAN
Doç. Dr. SERPİL ÇEÇEN
Öğr. Gör. SEZİN KIROĞLU UZUN
Öğr. Gör. SİNEM DAVIES
Eğitim Faaliyetlerimiz
Lisans Düzeyinde: Tıp Fakültesi Fizyoloji dersleri ilgili ders kurullarında teorik olarak anlatıldıktan sonra, laboratuvar uygulaması olan dersler için Fizyoloji Öğrenci Laboratuvarında öğretim üyesi ve araştırma görevlileri denetiminde “Fizyoloji Öğrenci Eğitim Setleri” kullanılarak laboratuvar pratikleri gerçekleştirilmektedir. Laboratuvar pratiklerinde öğrenciler, dizüstü bilgisayarlara bağlı veri kazanım üniteleri ve bu ünitelere laboratuvarın konusuna göre eklenebilecek sensör ve modülleri kullanarak elektroensefalogram (EEG), elektromiyogram (EMG), elektrokardiyogram (EKG), elektrookülogram (EOG), kan basıncı, solunum frekansı, sinir ileti hızı, refleks, reaksiyon zamanı vb. konularda 6-8 kişilik gruplar halinde aktif öğrenim temelli uygulamalar yapmaktadır.
Tıp Fakültesi Fizyoloji derslerinin dışında Diş Hekimliği Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Fakültesi ve Yaşam Bilimleri Fakültesinde lisans düzeyinde, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulunda ise önlisans düzeyinde ilgili müfredatların gerekli kıldığı düzeyde Fizyoloji dersleri yürütülmektedir.
Lisansüstü Düzeyde: Tıp Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyelerinde tıpta uzmanlık, yüksek lisans ve doktora için Fizyoloji eğitimi verilmektedir.
Fizyoloji Öğrenci Laboratuvarı: Fizyoloji laboratuvar uygulamaları bilgisayar kontrollü “Fizyoloji Öğrenci Eğitim Setleri” kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Bu derslerde öğrencinin EEG, EMG veya EKG gibi uygulamaları öğretim üyesinin rehberliğinde aktif olarak yaparak öğrenmesi hedeflenmektedir.
Çalışma Konularımız
Elektrofizyoloji ve Deneysel Epilepsi Laboratuvarı (Prof. Dr. Mehmet YILDIRIM’ın proje yürütücülüğünde)
- Elektrofizyoloji ve Deneysel Epilepsi Laboratuvarı’nda tematik olarak deneysel epilepsi modelleri ve elektronörofizyoloji üzerine çalışmalar yürütülmektedir. Bununla birlikte araştırma projelerinin gerekli kılması durumunda EKG, EMG, invazif kan basıncı ve solunum monitorizasyonuna dayalı çalışmalar yürütülmektedir.
-
Lityum/pilokarpin ile oluşturulan status epileptikus modeli
-
Pentilentetrazol ile oluşturulan deneysel epilepsi modeli (akut)
-
Pentilentetrazol ile oluşturulan tutuşma (kindling) modeli epilepsi
-
Pikrotoksin ile oluşturulan deneysel epilepsi modeli
-
Penisilin ile oluşturulan deneysel epilepsi modeli
-
Genetik absans epilepsi modeli
-
Odyojenik epilepsi modeli
-
Periferik sinir elektrofizyolojisi ve sinir ileti hızı çalışmaları
-
Ekstrasellüler kayıt sistemi
-
İzole organ banyosunda in vitro çalışmalar
-
Deney hayvanlarında EKG, kan basıncı ve solunum monitörizasyonu
Resim: Elektrofizyoloji ve Deneysel Epilepsi Laboratuvarı
Davranış Fizyolojisi Laboratuvarı (Prof. Dr. Mehmet YILDIRIM’ın proje yürütücülüğünde)
- Davranış Fizyolojisi Laboratuvarı’nda büyük bölümü ANY-Maze yazılımı ile takip ve analiz edilen geri kalan kısmı da kendi kontrol sistemleri ile veri kaydına izin veren davranış test cihazları kullanılarak lokomotor-motor etkinlik, öğrenme-hafıza, anksiyete ve ağrı çalışmaları yürütülmektedir.
-
Open field testi
-
Rotarod testi
-
Pasif sakınma testi
-
Aktif sakınma testi
-
Radyal arm maze testi
-
Y-maze testi
-
T-maze testi
-
Morris su labirenti testi
-
Elevated plus maze testi
-
Mekanik plantar ağrı testi
-
Termal plantar ağrı testi
Resim: Davranış Fizyolojisi Laboratuvarı
Gastrointestinal Sistem Fizyolojisi Araştırma Laboratuvarı (Prof. Dr. Berna KARAKOYUN LAÇİN’in proje yürütücülüğünde)
- Gastrointestinal Sistem Fizyolojisi Araştırma Laboratuvarı’nda, morbiditesi yu¨ksek ve toplumda go¨ru¨lme sıklıgˆı giderek artan hastalıkların patogenezlerinin aras¸tırılabilmesi ve uygun tedavi stratejilerinin gelis¸tirilebilmesi ic¸in in vivo ve in vitro aras¸tırmalar multidisipliner yaklaşım ile gerçekleştirilmektedir.
• Akut veya kronik inflamatuvar hastalık modelleri
• Oksidatif stres ve antioksidanlar
• Mikrobiyota
• Hücre kültürü
Doç. Dr. Serpil ÇEÇEN
- Obezite ile ilişkili klinik ve laboratuvar temelli çalışmalarla ilgilenmektedir.
Öğr. Gör. Dr. Sezin KIROĞLU UZUN
- Kardiyovasküler sistem, metabolik hastalıklar ve karaciğer hastalıkları ile ilgili fizyolojik ve patofizyolojik olaylarla ilgilenmektedir.
Öğr. Gör. Dr. Sinem YAPRAK
- Öğrenme ve bellek testleri, stereotaksik cerrahi uygulamaları ve deneysel Alzheimer modeline ilişkin çalışmalarla ilgilenmektedir.
Erişim Bilgilerimiz
Mekteb-i Tibbiyye-i Sâhâne Külliyesi, Tibbiye Cad. No:38 Selimiye, Üsküdar | |
+90 216 777 8 777 | |
mehmet.yildirim@sbu.edu.tr |