Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Amaç, Hedefler

Hamidiye Tıp Fakültesi’nin Kurumsal Amaçları

HTF’nin kurumsal amaçları;

‘Mesleki etik değerler çerçevesinde hareket eden, araştıran ve sorgulayan, bilimsel olarak kanıtlanmış bilgi ve yaklaşımlara açık, sosyal hesap verebilirlik ilkelerine bağlı güvenilir hekimler yetiştirmektir. Yetkin akademik kadromuzla bilim ve teknolojiyi etkin kullanarak, toplumun sağlık sorunlarını önceleyip, güncel ve önemli sağlık sorunlarının çözümüne yönelik araştırmalar yapmaktır. Aynı zamanda toplumun sağlık ihtiyaçlarına cevap vermek için ulaşılabilir, kalite odaklı, iletişime açık, hasta ve çalışan haklarını önemseyen, mahremiyete saygılı, nitelikli sağlık hizmeti sunmaktır.’ HTF’nin kurumsal amaçları üç başlık altında düzenlenmiştir. Bunlar eğitim, araştırma ve hizmet alanlarıdır.

AMAÇ VE HEDEFLER

Eğitim Amaçları

1. Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitiminde, Ulusal Çekirdek Eğitim Programı (UÇEP) ile uyumlu eğitim programları hazırlayarak, toplum sağlığını koruma, geliştirme, hastalıkların tanı ve tedavisi konularında temel hekimlik yetkinliklerini kazanmış hekimler yetiştirmek.

2. Sağlığa bütüncül yaklaşımla, toplum yönelimli eğitim ve hizmet anlayışı çerçevesinde yaşadığı çevreyle ilişkisinin farkında olarak sosyokültürel bakış açısı geliştirebilen bir eğitim modeli uygulamak.

3. Öğrencilerimize reflektif düşünme ve uygulama yeterliliği kazandırarak, bireysel ve mesleki rollerinin, niteliklerinin, potansiyellerinin ve sınırlarının farkında olan, sorumluluklarını ve haklarını bilen ve sürekli mesleki ve bireysel gelişime açık bireyler yetiştirmek.

4. Uyguladığımız eğitim programıyla, ulusal ve uluslararası sağlık sistemleri ve politikalarına hâkim, sağlıkla ilgili tüm organizasyonel ve yönetimsel süreçlerde bireyin ve toplumun sağlığını koruma ve geliştirme perspektifinde, bireysel ve toplumsal faydayı önceleyen hekimler yetiştirmek.

5. Öğrencilerimize doğal afetler, salgınlar, depremler ve savaş gibi olağanüstü durumları değerlendirip doğru karar verebilme bilgi ve becerisi kazandırmak.

6. Eğitimin tüm evrelerinde, çevrim içi sistemlerle uyumlu ve bilgiyi çok yönlü değerlendiren çeşitli ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanılarak eğitimin kalitesini artırmak.

7. Öğretim üyeleri ve öğrencilerimize “21. Yüzyıl Becerileri” ni kazandırmak.

8. Afiliye olunan eğitim ve araştırma hastanelerinde; Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği Çerçevesi’nde uzmanlık eğitimi sunmak.

Eğitim Amaçlarına Yönelik Hedefler

1.1. Tıp eğitimi programını UÇEP’e tam uyumlu hale getirmek.

1.2. Mezuniyet öncesi tıp eğitimini akredite hale getirmek ve sürdürmek.

2.1. Müfredatımızda yer alan davranışsal, sosyal ve beşerî bilimlere ait derslerin sayısını arttırmak.

2.2. Müfredatımızda, öğrencilerin entelektüel becerilerinin arttırılmasına yönelik seçmeli derslerin sayısını arttırmak.

2.3. Yıllık toplumsal sorumluluk projelerini arttırmak.

3.1. Eğitimde reflektif düşünme ve uygulamayı geliştirmeye yönelik eğitim tekniklerinin kullanıldığı dersleri (PDÖ, proje, vaka tartışmaları vs.) arttırmak.

4.1. Sürdürülebilir kalkınma hedefleri çerçevesinde doğru beslenme, çevre sağlığı ve küresel iklim değişikliği ile ilgili topluma yönelik faaliyetleri arttırmak.

4.2. Okul sağlığı, besin ve su hijyeni konularında topluma yönelik projeler geliştirmek.

5.1. Öğrencilerin olağanüstü durumlarla mücadele edebilmesi için kritik karar verme ve uygulama becerilerinin geliştirilmesine yönelik eğitim faaliyetlerini arttırmak (Simülasyon, PDÖ ve Mesleki Beceri Uygulamaları vb.).

5.2. Sertifikalı ilk yardım ve arama kurtarma eğitimi alan öğrencilerin sayısını arttırmak.

6.1. Akademik Sınav Otomasyon Sistemi’nin yazılımının tamamlanması.

6.2. Pre-klinik ve klinik dönemde ölçme ve değerlendirme metotlarının çeşitliliğini arttırmak.

7.1. Öğrencilerimiz ve akademisyenlerimizin “Çok Boyutlu 21. Yüzyıl Becerileri Ölçeği”ndeki ortalama puanını “Üst düzey 21. Yüzyıl Becerileri” seviyesine çıkarmak.

8.1. Afiliye olunan hastanelerde Uzmanlık Eğitimi Yönetim Sistemi’nin tüm modüllerinin %100 kullanımını sağlamak.

8.2. Uzmanlık eğitiminde yıllık formatif sınavlarının tüm ana bilim dallarına yaygınlaştırılması.

Araştırma Amaçları

1. Araştırma için mevcut altyapı ve laboratuvarları geliştirerek kanıta dayalı, güncel ve toplumsal açıdan fayda sağlayan araştırmalar yürütülmesini sağlamak.

2. Bilimsel literatüre katkı sağlayacak araştırma ve projeleri destekleyerek, toplumun geneli ile ilgili hastalıkların durumuna çözüm aramak.

3. Sağlığın korunması ve geliştirilmesine katkı sağlayacak nitelikli araştırmalar yapmak.

4. Öğrencilerin nitelikli bilimsel araştırmalar yapılabilmesi için araştırma yöntemlerini ve temel ilkelerini anlayarak tıp ve sağlık alanında araştırma planlama, uygulama, sonuçları değerlendirme, raporlama ve sunma olanaklarını geliştirerek, akademik kadro ile birlikte ulusal ve uluslararası bilimsel etkinliklere ve çalışmalara katılımlarını sağlamak.

5. Kurumumuza ulusal ve uluslararası düzeyde yetkin araştırmacıların tercih edeceği bir merkez özelliğini kazandırmak.

6. Akademik kadromuzun yürüttükleri nitelikli araştırmaları patent ve faydalı modele dönüştürülmesini sağlamak.

7. Araştırmaların toplum yararına önceliklendirilmesi, kamu-kamu ile kamu-özel sanayi iş birliğinin artırılmasını sağlamak.

8. Bilimsel araştırma planlama ve yürütme ile ilgili eğitim etkinlikleri düzenlemek ve etik ilkeler doğrultusunda araştırma faaliyetlerini desteklemek.

Araştırma Amaçlarına Yönelik Hedefler

1.1. DETUAM Validebağ Araştırma Parkı’nda araştırma yapan akademisyen sayısını arttırmak.

1.2. Ana bilim dallarımızdaki araştırmaya yönelik talep edilen cihazların temin edilmesi sağlamak.

1.3. Ana bilim dallarımızdaki SCI, SCI-E, SSCI, AHCI ve ESCI indekslerinde taranan dergilerde yayımlanan makale sayısını arttırmak.

1.4. Fakültemizin süreli yayını olan Hamidiye Medical Journal’ın Web of Science’ta taranmasını sağlamak.

2.1. Bulaşıcı olan hastalıklarla ilgili yapılan araştırmaların sayısını arttırmak.

2.2. Bulaşıcı olmayan kronik hastalıklar ile ilgili çalışmaların sayısını arttırmak.

2.3. Yaşlı sağlığı ve palyatif bakımla ilgili çalışmaların sayısını arttırmak.

3.1. Akılcı ilaç kullanımı, tarama programları, egzersiz, beslenme, anne/çocuk sağlığı, bağımlılığa yönelik araştırmaların sayısını arttırmak.

4.1. Temel Yetkinlik, Bilimsel Etkinlik dersleri kapsamında araştırmaların yapılmasını sağlamak.

4.2. Öğrencilerin ulusal ve uluslararası bilimsel etkinliklere/çalışmalara katılımlarını arttırmak.

4.3. Yıllık ulusal ve uluslararası katılımlı öğrenci kongresi düzenlemek.

4.4. Ana bilim dalı başkanlıklarımız aracılığıyla, uzmanlık derneklerince öğrencilerimize kongre bursu sağlanmasını temin etmek.

5.1. Akademik kadromuzun yaptığı çalışmalara, ulusal ve uluslararası düzeyde farklı kurumlardan akademisyenlerin katılımını teşvik etmek.

5.2. Üniversitemize bağlı DETUAM Validebağ Araştırma Parkı’nın tanıtımını yaparak, daha fazla sayıda bilimsel araştırmanın gerçekleştirilmesini sağlamak.

5.3. Afiliye olunan eğitim ve araştırma hastanelerinden 2017 yılından beri kesintiye uğrayan Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) payının yeniden verilmesini sağlamak.

6.1. Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) ile nitelikli araştırma yapan akademisyenlerimizin bir arada çalışmasına yönelik toplantılar düzenlemek.

7.1. Üniversitemiz Teknokent aracılığıyla kamu ve özel sektör ile iş birliği sağlayarak toplumun sağlık sorunlarına çözüm üretecek çalışmaların sayısını arttırmak.

8.1. Bilimsel araştırma projesi hazırlama kursları düzenlemek.

8.2. Bilimsel araştırma yöntemleri konusunda, derslere ilave olarak seminer ve atölye çalışmaları düzenlemek.

Hizmet Amaçları

1. Üst düzey teknoloji ve akademik kadrosuyla afiliye olunan Sağlık Bakanlığı hastanelerinde en üst düzeyde tanı, tedavi ve koruyucu sağlık hizmetlerini sunmak.

2. Sağlığın geliştirilmesine yönelik olarak topluma eğitimler sunmak, farkındalığı artırmak ve çözüm önerileri geliştirmek.

3. Öğrenci ve akademik kadronun sağlık hizmeti sunumunda üzerine düşen sorumlulukları üstlenen, hesap verebilen ve ortak karar alabilen bir ekip üyesi olarak hizmet sunumuna katkı sağlamak.

4. Birlikte kullanımda olduğumuz sağlık tesislerinde hasta ve çalışan hakları ile güvenliğini önceleyerek nitelikli sağlık hizmeti sunmak.

5. Hasta mahremiyeti ve bilgi güvenliğine öncelik vererek, hasta ve hasta yakınlarının güven duygusu içerisinde sağlık hizmeti almasını sağlamak.

6. Kanıta dayalı tıp uygulamaları ve nitelikli sağlık hizmeti sunumunu ulusal ve uluslararası rehberlere uygun biçimde sürdürmek.

7. Sağlık hizmeti planlanmasında ve sunumunda hakkaniyete dayalı gerekli düzenlemelerin yapılmasına destek vermek.

Hizmet Amaçlarına Yönelik Hedefler

1.1. Afiliye olunan eğitim ve araştırma hastanelerinde akredite olan eğitim kliniklerinin sayısını arttırmak.

1.2. Afiliye olunan eğitim ve araştırma hastanelerinde mükemmeliyet merkezlerinin sayısını arttırmak.

2.1. Afiliye olunan eğitim ve araştırma hastanelerimizde hasta okulu eğitimlerinin (diyabet, astım okulu vb.) sayısını arttırmak.

2.2. Akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz tarafından gerçekleştirilen topluma yönelik sağlık eğitimlerinin sayısını artırmak.

3.1. Mezuniyet Öncesi ve Mezuniyet Sonrası Tıp Eğitimi’nde iletişim ve ekip çalışması konularında verilen eğitimlerin sayısını arttırmak.

4.1. Afiliye olunan eğitim ve araştırma hastanelerinde sağlık hizmeti sunumunda hasta ve çalışan hakları konusunda yapılan etkinliklerin sayısını arttırmak.

4.2. İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamında kişisel koruyucu ekipmanların önemi ve kullanımı konusunda verilen eğitimlerin sayısını arttırmak.

4.3. Hasta ve çalışan güvenliği konusunda verilen eğitimlerin sayısını arttırmak.

5.1. Afiliye olduğumuz eğitim ve araştırma hastanelerinde sağlık hizmeti sunumunda hasta mahremiyeti ve bilgi güvenliği ile ilgili duyarlılığı arttırıcı eğitimler düzenlemek.

6.1. Tanı, tedavi algoritma ve rehberlerinin kullanımının arttırılmasını sağlamak.

7.1. Afiliye olduğumuz eğitim ve araştırma hastanelerinde dezavantajlı grupların öncelikli olarak sağlık hizmeti sunumundan faydalanmasını sağlamaktır.